請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 453|回復: 16

[面試考試] 自行兩間中學面試日期是同一日,不能改時間

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

自行兩間中學面試日期是同一日,不能改時間,  值得一試嗎?還是另選一間低一個banding?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

自行階段個人覺得不宜搵水泡,  "低一個 banding" 嗰間如果係你既水泡 (止蝕位) 就不太建議,  一個唔好彩自一衰咗, 呢間大機會入, 入咗後面啲甲部乙部派位 chance 全部無你份.  自己問下自己你甘心嗎 ?

俾我會照入表, 就算最後真係因面試時間撞咗去唔到, 有啲學校去到叩門階段有 preference 俾報過自行嗰啲學生的.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

當年我2間同一日in, 人為做法: 一間第一日遞form, 一間最尾嗰日遞。

之後祈禱交比天父。。。。 最後一間上午in, 另一間下午in.

同屋企人商量, 睇下仲有冇B plan, C plan.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

通常自行一,可選間可睇高一線,另一間是合自己水平,有信心一擊即中及無悔!還有其他同級選擇嗎?也不一定要「低一個banding」的
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

NSL_MM 發表於 2018-1-15 15:21
自行階段個人覺得不宜搵水泡,  "低一個 banding" 嗰間如果係你既水泡 (止蝕位) 就不太建議,  一個唔好彩自 ...

「有啲學校去到叩門階段有 preference 俾報過自行嗰啲學生的.」如須這條件的學校,是否要你在自行有出席面試才計數?唔去咁無「誠意」,叩門時學校還會給你這個preference?我真係唔肯定有!你肯定得?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

JackyMommy 發表於 2018-1-22 15:05
「有啲學校去到叩門階段有 preference 俾報過自行嗰啲學生的.」如須這條件的學校,是否要你在自行有出席 ...

俾下意見je, 呢個世界從來都無 100%"肯定".

個人覺得如果遇到樓主呢個問題, 做決定時, 都會由呢個角度去諗 : 交過 form 一定有誠意過無交過 form.

況且面試日期撞, 唔代表時間都撞, 都係係機會兩間都去到.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

NSL_MM 發表於 2018-1-22 15:06
俾下意見je, 呢個世界從來都無 100%"肯定".

個人覺得如果遇到樓主呢個問題, 做決定時, 都會由呢個角度 ...

明白,所以加返「或會有」會比較好。
好多時這些要人自行報才接受叩門的原因,就係在之前面試過,校方有晒數據唔想再浪費時間慢慢睇,甚至已經排晒waiting list。報了唔去校方可能也睇「原因」,這些情況也得考慮。

如果同時2間好心儀,當然要搏!但有別的選擇也就無謂要擔心到收面試信!還有就算見得晒,也要睇小朋友是否有上下午或接住見都可保持狀態。

所以如果你也遇到這問題又撞上到又要去叩門時,記得想定一個「好理由」。齋選過或未夠誠意的
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

點解需要另選一間低一個banding既學校?如果係另選,都揀一間同一個banding既。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

NSL_MM 發表於 2018-1-15 15:21
自行階段個人覺得不宜搵水泡,  "低一個 banding" 嗰間如果係你既水泡 (止蝕位) 就不太建議,  一個唔好彩自 ...

講得啱,唔應該有搵水泡心態。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

開頭以為小朋友成績只去到band2,所以之前個心就揀左呢間,
但學校成績出了,知道是band1中下,
今次本應已決定自行選兩間band1學校,band1頭的自己不敢選,只好選band1尾,但發現日期撞了,兩間都時得上午in,所以撞嘅機會很大
,先會諗住選一間band1一間band2,
多謝各位嘅意見
回復