請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 810|回復: 43

[面試考試] 高主教一定要問阿仔自行收生報咗邊間!!

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

請問學校有無問阿仔自行收生報咗邊間?我的仔仔所讀的小學有直屬中學的。

昨天班主任要求每位小朋友講出報了邊兩間,如果唔知,一定要回家問清楚然後今天回覆老師。校長又到飯堂問無報直屬中學的同學報邊間。

咁有些過份

上次中學校長到小學部簡介中學時,已經講貪慕虛榮的家長報其他學校,叩門時一定唔收,又吩附大家一定只可以報一間— 自己的直屬中學!

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

用貪慕虛榮呢個term. 我自行一定唔報直屬中學。

其實中學一定會同小學互通,實知邊個冇報佢,怕咩話佢知你報邊間
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

David_pang 發表於 2018-1-17 23:32
用貪慕虛榮呢個term. 我自行一定唔報直屬中學。

其實中學一定會同小學互通,實知邊個冇報佢,怕咩話佢知你 ...

乜係,佢仲講咗好多次「貪慕虛榮」,聽了十分反感。

如果中學叻的,大家爭住報。可惜佢係一間自以為事的天主教名校 (幾十年前中西區的一所名校⋯⋯高 x 教書院) !!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

也許學校想看看你報的中學是否合適,既然直屬中學講明叩門時一定唔收,自行時若不報直屬中學,你不說,之後也無機會,學校早晚會知道,你告訴學校應無損失。除非,你在自行時,將直屬中學放在第二位。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

我會照講,反正學校都會知邊個無報直屬,而且又唔想阿仔被老師/校長日問夜問
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

如果想知中学要留機多個位俾直屬就可理解,但報左边間就唔关佢事。只要答有冇報直屬中学都夠了。佢自己問直資中学自行有多小自己小校都得啦。

唔報佢係貪慕虚榮?身為有宗教的学校,佢地很偽善,学生去更叻的中学应係佢地的光榮。自己的中学走下坡应好好檢討,唔应該恐嚇人。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

中學部sale還sale把口都好差下喎!

我地都有直屬,中學校長反而sale溫情,又放影片,今年好幾個DSE 成績好outstanding既學生成績出黎,話都係由小學部上,有2,3個由幼稚園開始上tim! 感覺好好多。

小學校長相反好言相勸,因為中學收我地位多,其實差不多入得哂,但勸如果英文好差既唔好免強入直中,小朋友會讀得唔開心,又打擊佢自信,到時雙輸。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

Beebeefly 發表於 2018-1-22 21:51
中學部sale還sale把口都好差下喎!

我地都有直屬,中學校長反而sale溫情,又放影片,今年好幾個DSE 成績好 ...

唔用威迫性,老師會唔會反而mark住個別成績好的同學,游說佢地留直中而唔過塘?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

如果小朋友屬band 1人大抽獎放第一應該入硬,除非唔排第一,咁就要冒中學部唔收的危機
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

貪慕虛榮的家長報其他學校  <====   如果中學校長咁講嘢, 我絕對唔會入讀, 因為佢品德有問題
回復