請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
樓主: 騰騰爸爸

[升中資訊] 雙非童續升中 區內英中額吃緊 自行收生 北區鄧顯8爭1

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

WilliamMaMa 發表於 2018-1-31 18:14
早知我都報梁銶琚啦, 試一次越級挑戰

梁銶琚聞說好谷喎, 阿女表哥(即係我外甥?) 之前係呢間讀, 舊年中二谷到有情X病, 後來舊年 6 月決定轉校, 打去天水圍李兆基書院問但過咗考插班申請日期, 最後依家去咗元朗宏信讀.

好似前最近梁銶琚有學生自尋短見, 係我外甥同班同學
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

derekmum 發表於 2018-1-31 18:15
梁銶琚聞說好谷喎, 阿女表哥(即係我外甥?) 之前係呢間讀, 舊年中二谷到有情X病, 後來舊年 6 月決定轉校,  ...

依D就真係讀到SHORT左, 壓力太大
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

WilliamMaMa 發表於 2018-1-31 18:14
我地學校學生都好進取架, 個個都越級挑戰架, 有人報英華女, 皇仁, 港華, 最特別係有5個人報BPS, 但依5個 ...

咁勇? 舊年好多個入BPS?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

王睿媽媽inHK 發表於 2018-1-31 18:17
咁勇? 舊年好多個入BPS?

一個半個咁啦, 唔係喎, 好似冇呀
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

derekmum 發表於 2018-1-31 18:15
梁銶琚聞說好谷喎, 阿女表哥(即係我外甥?) 之前係呢間讀, 舊年中二谷到有情X病, 後來舊年 6 月決定轉校,  ...

有親友在聖誕家庭聚會裏,抱怨其就讀小三的女兒聖誕假期功課有二十二份,令孩子放假也沒有心機。有親友安慰她說:「二十二份功課分開十日做,每日也不足三份,相對於平日每天十份八份來說,已算相當幸福!」

香港教育畸形,就連很多人膜拜的西方教育,近年也備受挑戰。現代教育正朝兩極化發展,一邊是很多學者推崇的啟發性教育和愉快學習;另一邊則是較傳統教育嚴謹,期望子女愈早吸收艱深學問和透過嚴格操練,去達到更優秀成績的目標。

在美國,單以入讀大學率,以類似軍訓的超嚴謹學校成績最超卓。例如美國成功學院(Success Academy Charter School)所開辦的中小學,雖然有大量來自貧困家庭的學生入讀,可是其功利的教育策略,以成功考試為目標,內容設計超越同齡,上課要求嚴肅專注,令九成學生的數學和語文應用獲得優良成績,震撼整個美國公立學校的系統。

成功學院雖能創造顯著的大學入學率,但是學生最後可以順利畢業的比率卻相對地低。教育界發現,以嚴格方式訓練成才的學生未必能適應大學自由的學習文化,究其原因可能跟學生習慣「被餵食」學問所致;至於大學畢業率較低,則與貧困家庭資源不足有關。

當大學文憑也未能成為事業保證時,單以考試為目標的學習方法更難有好結果。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

我地學校學生都好進取架, 個個都越級挑戰架, 有人報英華女, 皇仁, 港華, 最特別係有5個人報BPS, 但依5個 ...

唔好話你地學校,連我地學校都係.全級考四十幾都揀聖心同鄧肇堅.進取到極.自行我俾個囡揀,亦睇番佢嘅能力.我唔想去太勁,令佢長期考尾.教師同阿囡講,點解要咁保守我唔想浪費自行機會
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Nabebe 發表於 2018-1-31 18:20
唔好話你地學校,連我地學校都係.全級考四十幾都揀聖心同鄧肇堅.進取到極.自行我俾個囡揀,亦睇番佢嘅能力. ...

唔明啲家長點諗,比小朋友入到高一級的學校又點,長期考包尾,令小朋友冇晒自信,到中四仲大鑊,揀唔到自己想讀的科目(因為大多數學校揀科的次序都係按級名次)。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Christine_lau57 發表於 2018-1-31 18:20
唔明啲家長點諗,比小朋友入到高一級的學校又點,長期考包尾,令小朋友冇晒自信,到中四仲大鑊,揀唔到自己想 ...

yes…………
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

Christine_lau57 發表於 2018-1-31 18:20
唔明啲家長點諗,比小朋友入到高一級的學校又點,長期考包尾,令小朋友冇晒自信,到中四仲大鑊,揀唔到自己想 ...

認同認同
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

你女成績好好架喎,點解唔揀B1A學校呢?
回復