請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
返回列表 發新帖
樓主: COOKIESNOW

[升中資訊] 港華昨晚拍板,確定申轉直資!!

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

SavinaDad 發表於 2018-1-19 12:28
上年跌得特別甘,應該係必然既,六年前灣仔既家長都知道華仁唔掂,無耐又搞咗前副校長係行人天橋絕食抗議 ...

其實想暫纜, 最直接係同EDB申請取消直屬, 或最多保留聯繫

不過問題本身係乜, 港華自己好清楚..... 未能有效提升學生能力應付DSE, 本身亦唔夠吸引力多收灣仔區內/港島區內B1學生, 只可以呃到九龍同新界既家長

所以大抽獎時就算斷龍都係無乜運行, 只有轉直資公開晒所有學位, 搏多D人過海揀佢.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

Chrisson 發表於 2018-1-19 12:30
其實想暫纜, 最直接係同EDB申請取消直屬, 或最多保留聯繫

不過問題本身係乜, 港華自己好清楚..... 未能 ...

唔變 die hard. 變還有一缐希望!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

PoohSnoopy 發表於 2018-1-19 12:42
唔變 die hard. 變還有一缐希望!

當然, 改變就有希望, 雖然無保証既結果.

所以我好有興趣想知, EDB到底今次取態如何

如果唔批, 等於送港華一程, 等佢跌入無底深淵
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

轉直資其實唔夠好, 因為始終要大部份學生去考DSE

要徹底D, 轉做私校, 全開IBDP/GCE-AL, 全面放棄DSE, 即刻再升呢!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Skyprinter 發表於 2018-1-19 12:46
轉直資其實唔夠好, 因為始終要大部份學生去考DSE

要徹底D, 轉做私校, 全開IBDP/GCE-AL, 全面放棄DSE, 即刻 ...

全面放棄DSE好似唔係咁容易。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

Kennethrew 發表於 2018-1-19 12:24
港華太老定, 以為自己可以保持到學生成績. 其實6年嚟DSE成績一直慢慢下跌, 不過上年跌得特別甘......

早 ...

港華已經好努力, 每年用不同方式去展示佢地既DSE成績, 等一般人睇唔明同唔識去比較

不過佢應該好似某D學校, 索性唔公佈, 應該會多D人對佢地有期望
回復