請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 924|回復: 14

[擇校交流] 聖瑪加利vs基督教崇真vs福建中學

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學如果不考慮學費及地點,從校風,語言環境,BANDING , 老師關愛幾方面,有家長可以分享一下嗎?

我自己收集的資料如下:

校風:
崇真 > 福建 > 聖瑪加利
語言環境: 聖瑪加利 > 崇真 = 福建
BANDING:
福建 > 聖瑪加利 > 崇真
老師關愛:崇真 > 福建 = 聖瑪加利
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

個人吾太鍾意聖瑪加利, 你放學時間到學校附近睇睇, 曾見過吾係中國人果批男女一對一對行, 見過個男的拎住一朵花比隔離個女(同校但吾係中國人, 仲要著住校服), 當日吾係情人節 !!! 頭髮, 校服亦吾多整齊, 校風可見!

咁其他學校都有, 防不勝防, 自己考慮吧!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

語境指邊方面? 普通話可能基崇同福建差不多,根據已升中嘅同學仔反映英文福建應該比基崇弱。
其實揀中學仲有好多考慮,近唔近屋企,宗教等,例如基崇最出名有佢嘅12門徒計劃,基督教家庭當然 welcome, 非信徒家長有可能抗拒。小朋友自己感覺亦好重要,我本人喜歡基崇,12月已註冊,但當收到另一 offer,我仔立即表明要我去取消基崇個位,咁唔代表學校唔好,只係小朋友心中也有喜好
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

我地無宗教信仰,可以搬屋就近上學。小朋友不是太喜欢祟真,但老师就話崇直學生乖D,聖瑪英文語境好D,福建英文弱D。
小朋友現在小學似聖瑪,有不同國籍學生。白話和普通话好好,所以我地想佢係好D既英語語言環境讀書。佢喜歡打籃球,福建籃球好出名。基崇校风好,學壞相對會細D。

好矛盾!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

WilliamMaMa 發表於 2018-1-23 20:48
我地無宗教信仰,可以搬屋就近上學。小朋友不是太喜欢祟真,但老师就話崇直學生乖D,聖瑪英文語境好D,福建 ...

如果著重英文語境同成績, 應該選聖瑪加利
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

福建:運動及DSE成绩好,去年我親身致電學校,學校回覆高中有中文班,原來唔係全英中學,今年有無改就唔知喇

崇真:関愛及初中小班教学

聖馬:去年出席佢簡介会,简介会中校長講非常重視語文,唔单止英文,什至欧洲語言,初中課程要學多一种外語
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Beebeefly 發表於 2018-1-23 20:48
福建:運動及DSE成绩好,去年我親身致電學校,學校回覆高中有中文班,原來唔係全英中學,今年有無改就唔知喇 ...

如果聖瑪同李國寶比較呢?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Christy_W 發表於 2018-1-23 20:47
語境指邊方面? 普通話可能基崇同福建差不多,根據已升中嘅同學仔反映英文福建應該比基崇弱。
其實揀中學仲 ...

基崇英文比福建好, 真的嗎?  
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Deborahome 發表於 2018-1-23 20:46
個人吾太鍾意聖瑪加利, 你放學時間到學校附近睇睇, 曾見過吾係中國人果批男女一對一對行, 見過個男的拎住一 ...

曾經喺銅鑼灣鬧市見有間名女中嘅學生著住校服拖住嗰男仔, 個男仔仲要粗口橫飛。雖然都知喺個別例子, 但嗰刻難免影響外人對學校觀感。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

朱莉媽媽 發表於 2018-1-23 20:49
曾經喺銅鑼灣鬧市見有間名女中嘅學生著住校服拖住嗰男仔, 個男仔仲要粗口橫飛。雖然都知喺個別例子, 但嗰 ...

哈哈, 去年在决定讀边间時, 都有网友提醒類似事情, 但最后都决定了這间...
可能比較好运, 我一星期約有一天会去接小朋友放学, 過去半年, 還未发現以上情况. 相反, 有次向荃灣某间名創優品, 景然见到三个同学在買野, 當下留意注, 全程約五分中, 佢地之间有講有笑, 態度几好, 冇追逐冇大聲嘈, 三个都係人样, 但全程 native English. 我估約S4或S5.

暫時還沒後悔, 但對中文科有点担心.
回復